รายการบทความการแลกเปลี่ยนเรียนรู้ตามคำสำคัญ  : IQ
ประชุมวิชาการระดับชาตินเรศวรวิจัยและนวัตกรรม ครั้งที่ 20 » งานวิจัยเรื่อง "Simultaneous Determination Of Folate And Derivatives in Grains Of Thai Rice by Liquid Chromatography"
Determination of folate (FA) or vitamin B9 and its derivatives such as 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF), Tetrahydrofolate (THF) and 10-formyl folic acid (10-CHOFA) in Thai rice with reverse-phase high-performance liquid chromatography. This technique was a simple and fast method for the simultaneous determination of folate and its derivatives. The seed of rice samples were collected from the Department of Genetics, Faculty of Science, Maejo University. Rice powder (0.5000 g) was soaked in 1 mL water and shaken at room temperature and centrifuged at 3500 rpm for 15 minutes. The supernatant was filtered through a 0.22 μm Nylon membrane filter and 20 μL was injected into the HPLC. Separation was performed using a C18 column with isocratic elution of 0.1% formic acid: acetonitrile (85:15 v/v). The flow rate was 0.70 mL min-1 and a photodiode array detector at the wavelength of 267 nm was employed. The calibration curve obtained (R2 > 0.9990) for folate, 5-MTHF, THF and 10-CHOFA were in the range of 0.50-50.0, 0.50-200.0, 0.50-50.0 and 5.0-100.0 mg L-1, respectively. The limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) were found to be 0.09- 0.15 mg L-1 and 0.30 to 0.50 mg L-1. Percent recovery at the concentrations of 15 and 35 mg L-1 were found in the range of 95-113. In the ten studied samples, folate and its derivatives were found in the range of 0.19-27.10 mg (in 100 g dry weight). This technique was applied to simultaneous determination of folate and derivatives in rice.
คำสำคัญ : Folate, Thai Rice, High-Performance Liquid Chromatography  
กลุ่มบทความ : กลุ่มงานตามสมรรถนะบุคลากร
หมวดหมู่ : กลุ่มงานสายวิชาการ
สถิติการเข้าถึง : เปิดอ่าน 89  ครั้ง | แสดงความคิดเห็น 0  ครั้ง
ผู้เขียน ศิริรัตน์ ไพศาลสุทธิชล  วันที่เขียน 29/8/2567 13:08:05  แก้ไขล่าสุดเมื่อ 21/11/2567 17:46:49
Flavor analysis EP3 » Flavor analysis EP3 หัวข้อ Green Techniques for Flavor Analysis
- ทราบ Extraction Techniques ต่าง ๆ ที่น่าสนใจที่เกี่ยวข้องกับ Green Techniques for Flavor Analysis - ทราบ Applications: การประยุกต์ ใช้อุปกรณ์และเครื่องมือต่างๆ ที่เกี่ยวข้องกับ Green Techniques for Flavor Analysis - ทราบภาพรวมกิจกรรมงานวิจัย ด้าน Flavor ได้แก่ Sampling separation, Separation, Detection, Data analysis - ได้ทบทวนงานวิจัยที่ใช้อุปกรณ์เก็บตัวอย่างกลิ่น Headspace sampling - ได้ทบทวนงานวิจัยที่ใช้อุปกรณ์ Solid phase microextraction - ทราบถึง Target ของ Volatile compounds ผ่านการใช้ประสาทสัมผัส และเครื่องมือวิเคราะห์ - ได้เห็นเครื่องมือวิเคราะห์และทราบการทำงานของเครื่อง Dynamic headspace analysis (DHS) สำหรับ Volatile flavor compounds
คำสำคัญ : Green Techniques for Flavor Analysis  
กลุ่มบทความ : บทความการแลกเปลี่ยนเรียนรู้ทั่วไป
หมวดหมู่ : วิทยาศาสตร์ เทคโนโลยี
สถิติการเข้าถึง : เปิดอ่าน 1206  ครั้ง | แสดงความคิดเห็น 0  ครั้ง
ผู้เขียน ฐิติพรรณ ฉิมสุข  วันที่เขียน 14/8/2564 10:37:53  แก้ไขล่าสุดเมื่อ 20/11/2567 20:12:51
การศึกษา » ฉลาดคิด ฉลาดทำ...รู้เขา รู้เรา ด้วย IQ และ EQ
ผู้ที่มีไอคิว(IQ:Intelligence Quotient) และ อีคิว(EQ:Emotional Quotient)อยู่ในตนเอง มักจะประสบความสำเร็จในการดำเนินชีวิตได้ดีกว่าผู้ที่มีไอคิวสูงๆ เพียงอย่างเดียวและเพราะเหตุใดอีคิวจึงมีความสำคัญ? ในบทความนี้มีคำตอบให้กับคุณ....
คำสำคัญ : EQ  IQ  ความฉลาดทางสังคม  ความฉลาดสติทางปัญญา  ปาณิศา คงสมจิตต์  มหาวิทยาลัยแม่โจ้  ห้องสมุดคณะผลิตกรรมการเกษตร  อีคิว  ไอคิว  
กลุ่มบทความ : บทความการแลกเปลี่ยนเรียนรู้ทั่วไป
หมวดหมู่ : การศึกษา การเรียนการสอน
สถิติการเข้าถึง : เปิดอ่าน 3895  ครั้ง | แสดงความคิดเห็น 0  ครั้ง
ผู้เขียน ปาณิศา วงค์ใส  วันที่เขียน 30/3/2559 11:34:20  แก้ไขล่าสุดเมื่อ 20/11/2567 15:23:53