เนื้อหาในการประชุม เป็นการนำปรัชญาเศณษฐกิจพอเพียงของในหลวงรัชกาลที่ 9 มาประยุกต์ใช้กับการพัฒนาทางเศณษฐกิจของภาคใต้ ทางด้านการนำทรัพยากรมาใช้ประโยชน์ การพัฒนาทางด้านการท่องเที่ยว และเพิ่มมูลค่าของสินค้า
งานประชุมวิชาการครั้งนี้มีการนำเสนอผลงานวิชาการเรื่อง The Production of Longan Vinegar under Aerobic Condition ซึ่งมีนักวิจัยที่เข้าร่วมนำเสนอหลสยประเทศ
14th December 2017 at 7th Floor Lobby Hall
Group 1
Time
|
ID
|
Presenter
|
Research Title
|
1.00 p.m.
|
Welcome and introduction by Mr.Komdet Timtham
Organizer: Dr.Krisanee Songsawat and Dr.Sirirat Choophan Atthaphonphiphat
|
1.30 - 1.40
|
IR110
|
Rusmadee Sabooding
|
AERONET Derived Aerosol Optical Depth in
Southern Thailand and Singapore in Eleven Years (2007-2017)
|
1.40 - 1.50
|
IR102
|
Mayura Srikanlayanukul
|
The Production of Longan Vinegar under Aerobic Condition
|
1.50 - 2.00
|
IR104
|
Phan Thi Minh Trang
|
Factors Affecting Customer Repurchase
Intention toward Online Shopping in Vietnam
|
2.00 - 2.10
|
IR105
|
Pham Thanh Linh
|
Key Drivers of E-Impulse Purchasing for
Apparel – A Study among Vietnamese Customers
|
2.10 p.m.
|
Conference certification
|
Note: Schedule may be subject to change
บทคัดย่อของงานวิจัย
The Production of Longan Vinegar under Aerobic Condition
Mayura Srikanlayanukul 1, Ratchaneekon Nuanthang 2 and Siraprapa Sukpom 3
1-3 Program in Biotechnology, Faculty of Science, Maejo University, Chiangmai, 50290, Thailand
Tel: 0-5387-3540, Fax: 0-5387-8225, E-mail: mayura@mju.ac.th
Abstract
The purposes of these experiments were to study the parameters of vinegar production from longan. The ratio of longan per water in 1:1, 1:2 and 1:3 (w/v) with 20 degree Brix, pH 3.46 were prepared. The 200 ppm of KMS was added. After 24 hours, the longan juices were fermented with 1, 5 and 10 % (v/v) of Saccharomyces cerevisiae TISTR 5020 under anaerobic condition at room temperature (30-35 ˚c) for 14 days. The result showed that ratio 1:2 (w/v) and 5% of inoculums gave the maximum alcohol of 14.5% (v/v) in 14 days. The concentrations of carbon and nitrogen sources on growth of Acetobacter aceti TISTR 102 were then studied. The percentage of carbon source: 4, 6, 8 and 10% (v/v) of alcohol in longan wine and nitrogen source: 0, 1, 3, and 5 g/L of yeast extract were set. The 5% (v/v) of Acetobacter aceti TISTR 102 was added as inoculum. It was found that 10% (v/v) of ethanol in longan wine and 5 g/L of yeast extract obtained the highest acetic acid of 5.21 % (v/v). The various shaker speeds such as 150, 200 and 250 rpm were investigated. The shaker speed at 200 rpm produced the highest acetic acid at 5.96% (v/v) in 7 days.
Keywords: Longan, Ethanol, Acetic acid, Vinegar
นอกจากนี้ยังมีการทัศนศึกษา ณ น้ำตกร้อน และสระมรกต จังหวัดกระบี่ ซึ่งเป็นสถานที่ท่องเที่ยวที่มีชื่อเสียงของภาคใต้ ได้เรียนรู้เกี่ยวกับทรัพยากรธรรมชาติ การอนุรักษ์สถานที่ท่องเที่ยวและการจัดการด้านการท่องเที่ยวของชุมชนให้เป็นการท่องเที่ยวเชิงอนรักษ์
ประโยชน์ที่ได้จากการเข้าร่วมประชุมวิชาการนี้สามารถนำมาประยุกต์ใช้ในการเรียนการสอนและการวิจัยได้