Decontamination of major Salmonella serovars derived from poultry farms on eggs using Salmonella phage cocktail

รหัสอ้างอิงมหาวิทยาลัย : สศ.-65-005
รหัสอ้างอิง วช. : -- ไม่ระบุ --
สถานะการดำเนินการ : กำลังดำเนินการ
วันที่ดำเนินการ : 10 มกราคม 2564 ถึง 30 กันยายน 2565
ส่วนที่ 1 ข้อมูลทั่วไป
ข้อมูลทั่วไป ภาษาไทย :
หัวข้อ : Decontamination of major Salmonella serovars derived from poultry farms on eggs using Salmonella phage cocktail
บทคัดย่อ :

Salmonella contamination in human food can lead to the serious human disease of salmonellosis, if contaminated food is consumed. Both eggs and egg products have been often linked to the occurrence of Salmonella along with product recalls due to Salmonella contamination. Overall, Salmonella is present on the

external shells surface and internally. Many strategies have been established to decontaminate Salmonella, for increasing the safety of eggs and egg products; especially the use of bacteriophages (phages) as a biocontrol agent. In this study, three phages; namely: vB_SenS_WPX1, vB_SenS_WPX2, and vB_SenS_WPX3 were

tested for their lytic activity against eight major Salmonella serovars, which were recovered from poultry farms. Three phages showed robust lytic activity against five serovars tested; including, Corvalis, Kentucky, Saintpaul, Schwarzengrund, and Typhimurium. Phages vB_SenS_WPX1 and vB_SenS_WPX2 were effective against S.

Mbandaka; whereas, S. Agona and S. Albany were most susceptible to phage vB_SenS_WPX3. Three phages were further developed, as a phage cocktail, and showed an ability to reduce Salmonella count by 4 log colonyforming unit (CFU)/mL at 6 h post-phage treatment. The cocktail could immediately decrease the Salmonella

count adhered on eggshells by 3.8 log CFU/egg after 1 day of storage, and further prevent the penetration ability of Salmonella into egg yolks and the white albumen. The results suggest that a developed phage cocktail could be a potential, alternative strategy for decontaminating Salmonella on eggs, so as to increase the safety of the food

คำสำคัญ : Biocontrol , Eggs , Food safety , Phage cocktail , Salmonella
ข้อมูลทั่วไป ภาษาอังกฤษ :
Title : Decontamination of major Salmonella serovars derived from poultry farms on eggs using Salmonella phage cocktail
Abstract :

Salmonella contamination in human food can lead to the serious human disease of salmonellosis, if contaminated food is consumed. Both eggs and egg products have been often linked to the occurrence of Salmonella along with product recalls due to Salmonella contamination. Overall, Salmonella is present on the

external shells surface and internally. Many strategies have been established to decontaminate Salmonella, for increasing the safety of eggs and egg products; especially the use of bacteriophages (phages) as a biocontrol agent. In this study, three phages; namely: vB_SenS_WPX1, vB_SenS_WPX2, and vB_SenS_WPX3 were

tested for their lytic activity against eight major Salmonella serovars, which were recovered from poultry farms. Three phages showed robust lytic activity against five serovars tested; including, Corvalis, Kentucky, Saintpaul, Schwarzengrund, and Typhimurium. Phages vB_SenS_WPX1 and vB_SenS_WPX2 were effective against S.

Mbandaka; whereas, S. Agona and S. Albany were most susceptible to phage vB_SenS_WPX3. Three phages were further developed, as a phage cocktail, and showed an ability to reduce Salmonella count by 4 log colonyforming unit (CFU)/mL at 6 h post-phage treatment. The cocktail could immediately decrease the Salmonella

count adhered on eggshells by 3.8 log CFU/egg after 1 day of storage, and further prevent the penetration ability of Salmonella into egg yolks and the white albumen. The results suggest that a developed phage cocktail could be a potential, alternative strategy for decontaminating Salmonella on eggs, so as to increase the safety of the food

Keyword : Biocontrol, Eggs, Food safety, Phage cocktail, Salmonella
รูปแบบงานวิจัย : -- ไม่ระบุ --
ประเภทงานวิจัย : -- ไม่ระบุ --
สาขางานวิจัย : -- ไม่ระบุ --
กิจกรรมที่เกี่ยวข้อง : -- ไม่ระบุ --
Road map : -- ไม่ระบุ --
ส่วนที่ 2 ประเภทโครงการวิจัย
โครงการเดี่ยว
ส่วนที่ 3 ลักษณะโครงการวิจัย
โครงการใหม่
ส่วนที่ 4 ข้อมูลเจ้าของผลงานวิจัย
 รายชื่อนักวิจัยตำแหน่งนักวิจัยสัดส่วน (%)ประเภทนักวิจัย
1 รศ.ดร.กิติญา วงษ์คำจันทร์ โอราน
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : คณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
ผู้วิจัยหลัก
40 นักวิจัยรุ่นเก่า
2 ผศ.ดร.สพญ.รัถยาภรณ์ ง๊ะสมัน
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : คณะสัตวแพทยศาสตร์ มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์
ผู้วิจัยร่วม
20 นักวิจัยรุ่นเก่า
3 ผศ.ดร.มิ่งขวัญ ยิ่งขจร
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : คณะแพทยศาสตร์ มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์
ผู้วิจัยร่วม
20 นักวิจัยรุ่นเก่า
4 ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.กฤดา ชูเกียรติศิริ
ประเภทบุคคล : บุคลากรภายใน     กลุ่มนักวิจัย : เกษตรศาสตร์
หน่วยงานต้นสังกัด : คณะสัตวศาสตร์และเทคโนโลยี
ผู้วิจัยร่วม
20 นักวิจัยรุ่นเก่า
ส่วนที่ 5 แหล่งทุนสนับสนุนงานวิจัย
 ปีงบประมาณ / วันที่รายละเอียดแหล่งทุนจำนวนเงิน (บาท)
1
ปีงบประมาณ : 2566
1/10/2565 ถึง 30/9/2566
ประเภทแหล่งทุน : ทุนส่วนตัว ส่วนตัวของผู้วิจัย
0.00
   รวมจำนวนเงิน : 0.00
ส่วนที่ 6 การนำเสนองานวิจัย
ไม่มีข้อมูลการนำเสนองานวิจัย
ส่วนที่ 7 การตีพิมพ์เผยแพร่
วันที่ดำเนินการรายละเอียดน้ำหนักการตีพิมพ์
30 พฤษภาคม 2565
วารสารที่ตีพิมพ์ : Asia-Pacific Journal of Science and Technology 
ฉบับที่ : 27(2)
หน้า : 1-6
ระดับการนำเสนอ : ระดับชาติ
เจ้าของวารสาร :
1
ส่วนที่ 8 การอ้างอิงงานวิจัย
ไม่มีข้อมูลการอ้างอิงงานวิจัย
ส่วนที่ 9 การนำงานวิจัยไปใช้ประโยชน์
ไม่มีข้อมูลการนำงานวิจัยไปใช้ประโยชน์
ที่อยู่การติดต่อ
กองเทคโนโลยีดิจิทัล สำนักงานมหาวิทยาลัย
มหาวิทยาลัยแม่โจ้ เลขที่ 63 หมู่ 4 ตำบลหนองหาร อำเภอสันทราย จังหวัดเชียงใหม่ 50290
โทรศัพท์สอบถาม
งานประชาสัมพันธ์ มหาวิทยาลัย 0-5387-3000
ระบบสารสนเทศสำหรับนักศึกษา 0-5387-3457
ระบบสารสนเทศสำหรับบุคลากร 0-5387-3285
ERP Maejo University - All Rights Reserved 2023