Process Optimization of Microwave Assisted Simultaneous Distillation and Extraction from Siam cardamom using Response Surface Methodology

รหัสอ้างอิงมหาวิทยาลัย : วท-63-033
รหัสอ้างอิง วช. : -- ไม่ระบุ --
สถานะการดำเนินการ : ดำเนินการเสร็จสมบูรณ์แล้ว
วันที่ดำเนินการ : 1 ตุลาคม 2562 ถึง 30 กันยายน 2563
ส่วนที่ 1 ข้อมูลทั่วไป
ข้อมูลทั่วไป ภาษาไทย :
หัวข้อ : Process Optimization of Microwave Assisted Simultaneous Distillation and Extraction from Siam cardamom using Response Surface Methodology
บทคัดย่อ :
คำสำคัญ :
ข้อมูลทั่วไป ภาษาอังกฤษ :
Title :
Abstract :

The main goal of the research was to optimize microwave-assisted simultaneous distillation and extraction (MA-SDE) using response surface methodology

(RSM), based on Box-Behnken design (BBD). A process was designed to extract the essential oil from the leaf sheath of Siam cardamom. The experimental

data were fitted to quadratic equations, and the experiment conditions for optimal extraction of 1,8-cineole were extraction time 87.68 min, material-towater

ratio 1:13.18 g/mL and microwave power 217.77 W. Under such conditions, the content of 1,8-cineole was 157.23 +/- 4.23 mu g/g, which matched with

the predicted value. GC-MS results indicated the presence of predominant oxygenated monoterpenes including 1,8-cineole (20.63%), iso-carveol (14.30%),

cis-p-mentha-1(7),8-dien-2-ol (12.27%) and trans-p-2,8-menthadien-1-ol (9.66%), and oxygenated contents were slightly higher in the MA-SDE and

extraction compared to usual SDE. In addition, the essential oil extracted by MA-SDE exhibited strong antibacterial effects against the tested Gram-positive

bacteria. Scanning electron micrographs provided more evidence of destruction of the leaf sheath treated by MA-SDE. Conclusively, microwave-assisted

simultaneous distillation and solvent extraction appear to be an effective technique for the separation of essential oils enriched 1,8-cineole from Siam

cardamom leaf sheath in a shorter time.

Keyword : microwave-assisted simultaneous distillation and extraction; leaf sheath of Siam cardamom; 1; 8-cineole; response surface methodology
รูปแบบงานวิจัย : -- ไม่ระบุ --
ประเภทงานวิจัย : -- ไม่ระบุ --
สาขางานวิจัย : -- ไม่ระบุ --
กิจกรรมที่เกี่ยวข้อง : -- ไม่ระบุ --
Road map : -- ไม่ระบุ --
ส่วนที่ 2 ประเภทโครงการวิจัย
โครงการเดี่ยว
ส่วนที่ 3 ลักษณะโครงการวิจัย
โครงการใหม่
ส่วนที่ 4 ข้อมูลเจ้าของผลงานวิจัย
 รายชื่อนักวิจัยตำแหน่งนักวิจัยสัดส่วน (%)ประเภทนักวิจัย
1 Tanruean, Keerati
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : Pibulsongkram Rajabhat Univ, Fac Sci & Technol, Program Biotechnol, Phitsanulok
ผู้วิจัยหลัก
(2563)
60 ไม่ระบุ
2 ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.นลิน วงศ์ขัตติยะ
ประเภทบุคคล : บุคลากรภายใน     กลุ่มนักวิจัย : วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
หน่วยงานต้นสังกัด : คณะวิทยาศาสตร์
ผู้วิจัยร่วม
10 ไม่ระบุ
3 Suttiarporn, Panawan
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : King Mongkuts Univ Technol North Bangkok, Fac Sci Energy & Environm, Rayong Campus, Rayong
ผู้วิจัยร่วม
10 ไม่ระบุ
4 Buaban, Kittisak
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : Maejo Univ, Program Biotechnol, Fac Sci
ผู้วิจัยร่วม
10 ไม่ระบุ
5 Poolprasert, Pisit
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : Pibulsongkram Rajabhat Univ, Fac Sci & Technol, Program Biol, Phitsanulok
ผู้วิจัยร่วม
10 ไม่ระบุ
ส่วนที่ 5 แหล่งทุนสนับสนุนงานวิจัย
 ปีงบประมาณ / วันที่รายละเอียดแหล่งทุนจำนวนเงิน (บาท)
1
ปีงบประมาณ : 2563
1/10/2562 ถึง 30/9/2563
ประเภทแหล่งทุน : ทุนส่วนตัว ส่วนตัวของผู้วิจัย
0.00
   รวมจำนวนเงิน : 0.00
ส่วนที่ 6 การนำเสนองานวิจัย
ไม่มีข้อมูลการนำเสนองานวิจัย
ส่วนที่ 7 การตีพิมพ์เผยแพร่
วันที่ดำเนินการรายละเอียดน้ำหนักการตีพิมพ์
1 เมษายน 2563
วารสารที่ตีพิมพ์ : Processes
ฉบับที่ : 8
หน้า :
ระดับการนำเสนอ :
เจ้าของวารสาร : Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI)
1
ส่วนที่ 8 การอ้างอิงงานวิจัย
ไม่มีข้อมูลการอ้างอิงงานวิจัย
ส่วนที่ 9 การนำงานวิจัยไปใช้ประโยชน์
ไม่มีข้อมูลการนำงานวิจัยไปใช้ประโยชน์
ที่อยู่การติดต่อ
กองเทคโนโลยีดิจิทัล สำนักงานมหาวิทยาลัย
มหาวิทยาลัยแม่โจ้ เลขที่ 63 หมู่ 4 ตำบลหนองหาร อำเภอสันทราย จังหวัดเชียงใหม่ 50290
โทรศัพท์สอบถาม
งานประชาสัมพันธ์ มหาวิทยาลัย 0-5387-3000
ระบบสารสนเทศสำหรับนักศึกษา 0-5387-3457
ระบบสารสนเทศสำหรับบุคลากร 0-5387-3285
ERP Maejo University - All Rights Reserved 2023