A new alternative assay for sensitive analysis of ethylenethiourea and propylenethiourea in fruit samples a??er their separation

รหัสอ้างอิงมหาวิทยาลัย : วท-63-026
รหัสอ้างอิง วช. : -- ไม่ระบุ --
สถานะการดำเนินการ : ดำเนินการเสร็จสมบูรณ์แล้ว
วันที่ดำเนินการ : 1 ตุลาคม 2562 ถึง 30 กันยายน 2563
ส่วนที่ 1 ข้อมูลทั่วไป
ข้อมูลทั่วไป ภาษาไทย :
หัวข้อ : A new alternative assay for sensitive analysis of ethylenethiourea and propylenethiourea in fruit samples a??er their separation
บทคัดย่อ :
คำสำคัญ :
ข้อมูลทั่วไป ภาษาอังกฤษ :
Title :
Abstract :

Ultra-high-performance liquid chromatography (UHPLC) coupled with a cobalt phthalocyanine screen-printed carbon electrode (CoPc-SPCE) was developed

and validated for quantitative analysis of ethylenethiourea (ETU) and propylenethiourea (PTU). CoPC-SPCE provided high catalytic properties for ETU and

PTU oxidation. This fabricated electrode is inexpensive, disposable, and easy to prepare by an in-house screen-printing technique. The chromatographic

separation was performed in isocratic mode on a reversed phase C18 (100 mm x 4.6 mm, 3 mu m) column, using a 90 : 10 (v/v) ratio of 0.05 M phosphate

buffer solution (pH 4) and methanol as the mobile phase with a flow rate of 1.0 mL min(-1)at an oxidation potential of +0.7 Vvs.Ag/AgCl. The separation could

be achieved within 3 min, and a wide linear range of 0.01-100 mu g mL(-1)(r(2)> 0.99) was obtained for both analytes. The limits of detection (3 S/N) were

found to be 0.006 and 0.009 mu g mL(-1)for ETU and PTU, respectively. Furthermore, this proposed method was utilized to determine ETU and PTU in fruit

samples with satisfactory results, yielding excellent intra-day and inter-day relative standard deviations and recoveries. These results demonstrated that the

proposed assay can be used as a new alternative way for inexpensive, rapid, selective and sensitive determination of ETU and PTU in fruit samples.

Keyword : PERFORMANCE LIQUID-CHROMATOGRAPHY; ELECTROCHEMICAL DETECTION; THIOUREA ETU; RESIDUES; CLEANUP; METABOLITES; VEGETABLES; PRODUCTS; TOMATOES; FOODS
รูปแบบงานวิจัย : -- ไม่ระบุ --
ประเภทงานวิจัย : -- ไม่ระบุ --
สาขางานวิจัย : -- ไม่ระบุ --
กิจกรรมที่เกี่ยวข้อง : -- ไม่ระบุ --
Road map : Eco
ส่วนที่ 2 ประเภทโครงการวิจัย
โครงการเดี่ยว
ส่วนที่ 3 ลักษณะโครงการวิจัย
โครงการใหม่
ส่วนที่ 4 ข้อมูลเจ้าของผลงานวิจัย
 รายชื่อนักวิจัยตำแหน่งนักวิจัยสัดส่วน (%)ประเภทนักวิจัย
1 Siangproh, Weena
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : Srinakharinwirot Univ, Dept Chem, Fac Sci
ผู้วิจัยหลัก
(2563)
50 ไม่ระบุ
2 ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ธานินทร์ แตงกวารัมย์
ประเภทบุคคล : บุคลากรภายใน     กลุ่มนักวิจัย : วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
หน่วยงานต้นสังกัด : คณะวิทยาศาสตร์
ผู้วิจัยร่วม
10 ไม่ระบุ
3 Nantaphol, Siriwan
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : Chulalongkorn Univ, Dept Chem, Electrochem & Opt Spect Ctr Excellence EOSCE, Fac Sci
ผู้วิจัยร่วม
10 ไม่ระบุ
4 Moonla, Chochanon
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : Maejo Univ, Dept Chem, Fac Sci, Chiang Mai
ผู้วิจัยร่วม
10 ไม่ระบุ
5 Promvichai, Siriwipa
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : Srinakharinwirot Univ, Dept Chem, Fac Sci
ผู้วิจัยร่วม
10 ไม่ระบุ
6 Chailapakul, Orawon
ประเภทบุคคล : บุคคลภายนอก
หน่วยงานต้นสังกัด : Chulalongkorn Univ, Dept Chem, Electrochem & Opt Spect Ctr Excellence EOSCE, Fac Sci
ผู้วิจัยร่วม
10 ไม่ระบุ
ส่วนที่ 5 แหล่งทุนสนับสนุนงานวิจัย
 ปีงบประมาณ / วันที่รายละเอียดแหล่งทุนจำนวนเงิน (บาท)
1
ปีงบประมาณ : 2563
1/10/2562 ถึง 30/9/2563
ประเภทแหล่งทุน : ทุนส่วนตัว ส่วนตัวของผู้วิจัย
0.00
   รวมจำนวนเงิน : 0.00
ส่วนที่ 6 การนำเสนองานวิจัย
ไม่มีข้อมูลการนำเสนองานวิจัย
ส่วนที่ 7 การตีพิมพ์เผยแพร่
วันที่ดำเนินการรายละเอียดน้ำหนักการตีพิมพ์
7 สิงหาคม 2563
วารสารที่ตีพิมพ์ : Analytical Methods
ฉบับที่ : 12
หน้า :
ระดับการนำเสนอ :
เจ้าของวารสาร : Royal Society of Chemistry
1
ส่วนที่ 8 การอ้างอิงงานวิจัย
ไม่มีข้อมูลการอ้างอิงงานวิจัย
ส่วนที่ 9 การนำงานวิจัยไปใช้ประโยชน์
ไม่มีข้อมูลการนำงานวิจัยไปใช้ประโยชน์
ที่อยู่การติดต่อ
กองเทคโนโลยีดิจิทัล สำนักงานมหาวิทยาลัย
มหาวิทยาลัยแม่โจ้ เลขที่ 63 หมู่ 4 ตำบลหนองหาร อำเภอสันทราย จังหวัดเชียงใหม่ 50290
โทรศัพท์สอบถาม
งานประชาสัมพันธ์ มหาวิทยาลัย 0-5387-3000
ระบบสารสนเทศสำหรับนักศึกษา 0-5387-3457
ระบบสารสนเทศสำหรับบุคลากร 0-5387-3285
ERP Maejo University - All Rights Reserved 2023